Sfatul Ce este Sabayonul?

Foto - Ce este Sabayonul?
Ce este Sabayonul?
Sabayonul este un sos, un preparat dulce, servit dupa branzeturi si inainte de fructe, care isi are originile in Italia, mai precis in Napoli, iar numele sau inseamna a face spuma in vechea limba regionala.

Ce este Sabayonul?
Este un sos, o crema pe baza de zahar, de vin de marsala sau orice alt lichid alcoolizat – lichior sau sampanie, dar si pe baza de galbenus de ou. In mod traditional, acesta se serveste pe post de desert dar se gasesc si niste versiuni sarate ale sale excelente. Seamana cu un sos servit cel mai adesea pe post de desert.

Cum se prepara Sabayonul?
Reteta de baza este mai mereu aceeasi, dar exista mai multe versiuni ale acestuia. Se prepara la foc mic galbenusurile de oua batute alaturi de lichidul alcoolizat pe care l-ai ales, avand grija ca acesta sa nu fiarba. Ideal ar fi sa fie preparat pe bain-marie. Incet incet, compozitia se va ingrosa si va deveni foarte spumoasa si parfumata. Acest fel de a prepara sosul se poate aplica numeroaselor amestecuri, fapt ce face ca Sabayonul sa fie o reala specialitate care functioneaza in nenumarate retete. Se serveste in general, fie caldut, fie foarte cald.

Ce tip de Sabayon sarat sa folosesc?
Pentru a obtine un sos Sabayon sarat poti inlocui zaharul si vinul rosu cu un vin alb sec, cu sare si cu lamaie de exemplu. Cu acest sos la baza, poti consuma fructele de mare, crabul sau scoicile Saint Jacques. Exista numeroase variante de incercat- sos Sabayon cu sparanghel si cu piper de Sechuan, etc.

Ce tip de Sabayon dulce sa folosesc?
Pastrand reteta originala, poti folosi de exemplu sosul Sabayon alaturi de amaretto sau marsala. Servit alaturi de briose, acesta este un adevarat regal. Specialitatea italiana Panettone este promisiunea unui duo castigator alaturi de sosul Sabayon. Daca vrei sa prepari un sos Sabayon pentru copii, poti folosi de exemplu suc de fructe – de preferinta sucul de portocale sau un sirop si poti adauga cateva mirodenii lejere, cum ar fi scortisoara sau vanilia.

Cea mai importanta in prepararea sosului este temperatura. Trebuie de asemenea sa fie batut cat mai bine pe bain marie pentru a fi cat mai pufos. Sosul Sabayon se poate folosi si alaturi de preparatele pe baza de carne sau de peste.

Sabayonul este un sos foarte delicios si foarte usor de preparat. Ce zici? Incepi sa il folosesti si tu in bucatarie?

Pentru a putea comenta la articolul "Ce este Sabayonul?" trebuie sa fii membru.

Intra in cont sau inregistreaza-te pentru a putea comenta aceasta reteta.


Nu exista comentarii pentru articolul "Ce este Sabayonul?". Adauga-l tu pe primul...