Rata pe varza - Mancaruri cu carne

Foto 1 - Rata pe varza
Rata pe varza

Gramaj ingrediente:

  • rata - 2,3 - 2,5 kg
  • morcovi - 0,3 kg
  • sare - 5 gr.
  • piper - 10 gr.
  • boia dulce - 10 gr.
  • enibahar - 4 gr.
  • chimen - 3 gr.
  • coriandru - 3 gr.
  • cimbru - 10 gr.
  • foi de dafin - 3 gr.
  • ceapa - 0,4 kg
  • usturoi - 80 gr. (optional)
  • varza acra - 3-4 kg
  • suc de rosii - 0,75 L
  • coniac - 30 ml sau vin alb demidulce - 100 ml. pt. bait (optional)

Mod de preparare "Rata pe varza":

  1. Rata se curata de tepi, alte resturi ramase de la ciupelit. 
  2. Se scot pulpele intregi, aripile intregi si pieptul in jumatati, cu tot cu piele (se dezoseaza direct). 
  3. Pulpele si pieptul se cresteaza in cruce, fara a despielita pasarea. 
  4. Condimentele impreuna cu sarea se pun in rasnita si se macina marunt. Intr-un vas se pune circa 30 ml coniac ori 100 ml vin alb demidulce, baitul pentru pasare. 
  5. Usturoiul zdrobit se amesteca cu condimentele si se freaca bine pieptul, pulpele si aripile ratoiului, dupa care se pun la frigider pentru circa 2 ore in bait. 
  6. Din spatele ratei se poate face o supa de pasare (intr-o oala se pune spatele, sare dupa gust, 2-3 morcovi, 1 pastarnac, 1 ceapa si 2-3 catei usturoi si se fierb circa 90 minute) cu taitei.
  7. Grasimea (si pielea in surplus) de pe rata, se topeste intr-o tigaie pentru a obtine grasimea in care se va face mancarea. Jumarutele se scot separat pe o farfurie. 
  8. In grasimea rezultata se prajesc pieptul, pulpele si aripile pana schimba culoarea, dupa care se scot pe o farfurie. 
  9. Toata grasimea se pune intr-o oala mare in care urmeaza a fi introdusa toata compozitia. 
  10. Ceapa se taie marunt, morcovii se taie rondele si se calesc usor impreuna cu jumarutele de rata (in grasimea rezultata de pe piept, pulpe si aripi), dupa care se adauga varza acra (spalata bine in 3-4 ape pentru a nu fi sarata). 
  11. Dupa circa 20 minute se adauga sucul de rosii si se mai lasa 2 minute pe foc moale. 
  12. Carnea (pieptul, pulpele si aripile) se pune in vas deasupra verzei, dupa care se da la cuptor pentru circa 40 minute. 
  13. Dupa 40 minute se verifica, iar carnea se introduce sub varza pentru inca 20 minute si se da din nou la cuptor. 
  14. Se verifica daca e facuta carnea, intepand usor cu furculita. 
  15. Oala se scoate si se lasa la odihnit, 1 ora. 


Reteta in imagini: "Rata pe varza"

Pentru a putea comenta la reteta "Rata pe varza" trebuie sa fii membru.

Intra in cont sau inregistreaza-te pentru a putea comenta aceasta reteta.

Nu exista comentarii pentru reteta "Rata pe varza". Adauga-l tu pe primul...


Alte retete recomandate din categoria Mancaruri cu carne

       
Intra in cont