Foto 1 - Galuste de aur (Aranygaluska)

Galuste de aur (Aranygaluska)

Gramaj ingrediente:

  • 250 g fraina
  • 25 g zahar praf
  • 25 g unt
  • 20 g drojdie
  • putina sare
  • 1 ou intreg
  • 130 ml lapte
  • coaja de la o lamaie
Pentru umplutura:
  • 80 g nuca macinata
  • 80 ng zahar
  • unt topit
  • Sosul de vanilie :
  • 750 ml lapte
  • vanilie ( esenta de vanilie cand nu aveti betisoare de vanilie)
  • 4 galbenusuri de ou
  • 40 g faina
  • putin rom / esenta de rom

Mod de preparare:

  1. Facem un aluat din ingrediente si il lasam la dospit 30 de minute.
  2. In acest timp ungem un vas rotund de 26 cm diagonala (sau o cratita mai inalta un pic) cu unt si tapetam cu faina. 
  3. Amestecam nuca cu zaharul pentru umplutura. 
  4. Aluatul il intindem mai grosut (cam de doua degete) si taiem din el mici galuste neregulate la forma.
  5. Fiecare galusca o ungem cu untul topit si o tavalim prin nuca cu zahar, apoi le artanjam pe toate in forma unsa si pregatita deja. 
  6. Apoi acoperim cu restul de nuca cu zahar si mai lasam la dospit cam o jumatate de ora. 
  7. Intre timp facem sosul de vanilie astfel: zaharul cu faina le amestecam, adaugam galbenusurile si putin lapte avand grija sa nu faca cocoloase. 
  8. Restul laptelui il punem la fiert cu vanilia, si cand a dat in clocot il turnam peste compozitia cu galbenusuri, apoi inapoi in oala la foc mic il ingrosam, pana devine ca un sos. 
  9. Apoi adaugam si romul la sfarsit.
  10. Galustile lasate la dospit le coacem la cuptor la 170 gradeC , cam 30 de minute, pana se rumenesc frumos.
  11. La final va arata ca un tort, compact. Insa le servim rupand cateva galuste pe o farfurie, alaturi de sosul de vanilie.



Pentru a putea comenta la reteta "Galuste de aur (Aranygaluska)" trebuie sa fii membru.

Intra in cont sau inregistreaza-te pentru a putea comenta aceasta reteta.

Nu exista comentarii pentru reteta "Galuste de aur (Aranygaluska)". Adauga-l tu pe primul...


Alte retete recomandate din categoria Dulciuri