Galuste de aur (Aranygaluska)
-
Complexitate:
Mica
-
Timp de preparare:
3 ore
-
Categorii:
-
Reteta traditionala:
-
Apreciere:
Nota 0 din 0 voturi.
-
Ingrediente folosite:
faina,
zahar,
unt,
drojdie,
sare,
ou,
lapte,
coaja de lamaie,
nuca macinata,
sos de vanilie,
esenta de vanilie,
esenta de rom,
Gramaj ingrediente: - 250 g fraina
- 25 g zahar praf
- 25 g unt
- 20 g drojdie
- putina sare
- 1 ou intreg
- 130 ml lapte
- coaja de la o lamaie
Pentru umplutura: - 80 g nuca macinata
- 80 ng zahar
- unt topit
- Sosul de vanilie :
- 750 ml lapte
- vanilie ( esenta de vanilie cand nu aveti betisoare de vanilie)
- 4 galbenusuri de ou
- 40 g faina
- putin rom / esenta de rom
Mod de preparare:
- Facem un aluat din ingrediente si il lasam la dospit 30 de minute.
- In acest timp ungem un vas rotund de 26 cm diagonala (sau o cratita mai inalta un pic) cu unt si tapetam cu faina.
- Amestecam nuca cu zaharul pentru umplutura.
- Aluatul il intindem mai grosut (cam de doua degete) si taiem din el mici galuste neregulate la forma.
- Fiecare galusca o ungem cu untul topit si o tavalim prin nuca cu zahar, apoi le artanjam pe toate in forma unsa si pregatita deja.
- Apoi acoperim cu restul de nuca cu zahar si mai lasam la dospit cam o jumatate de ora.
- Intre timp facem sosul de vanilie astfel: zaharul cu faina le amestecam, adaugam galbenusurile si putin lapte avand grija sa nu faca cocoloase.
- Restul laptelui il punem la fiert cu vanilia, si cand a dat in clocot il turnam peste compozitia cu galbenusuri, apoi inapoi in oala la foc mic il ingrosam, pana devine ca un sos.
- Apoi adaugam si romul la sfarsit.
- Galustile lasate la dospit le coacem la cuptor la 170 gradeC , cam 30 de minute, pana se rumenesc frumos.
- La final va arata ca un tort, compact. Insa le servim rupand cateva galuste pe o farfurie, alaturi de sosul de vanilie.
Pentru a putea comenta la reteta "Galuste de aur (Aranygaluska)" trebuie sa fii membru.
Nu exista comentarii pentru reteta "Galuste de aur (Aranygaluska)". Adauga-l tu pe primul...
Alte retete recomandate din categoria Dulciuri
|
|