Foto 1 - Cozonac moldo-ardelenesc

Cozonac moldo-ardelenesc

Gramaj ingrediente:

  • 1 kg faina alba de calitate superioara
  • 200 g zahar tos
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt
  • 1 lingurita rasa sare fina
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de portocala
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • esenta de vanilie si rom
  • 330 ml lapte
  • 160 ml lapte batut
  • 60 g drojdie proaspata
  • 50 ml ulei 
  • zahar brun

Mod de preparare:

Reteta de cozonac este testata si verificata de-a lungul timpului, baza retetei porneste de la Iasi, de la mama si ulterior eu am adaptat-o si imbunatatit-o conform preferintelor familiei mele.
Deci , dintr-un kg de faina imi ies 4 cozonaci dodoloti , impletiti, umpluti cu nuca si cacao sau cu rahat si avind cuptorul mare, intra toti deodata.
De seara pregatesc ingredientele si le las pe masa din bucatarie, sa fie la temperatura camerei :

  1. 100 g de faina se pun intr-un castron rezistent termic si se oparesc cu 200 ml lapte clocotit. 
  2. Se amesteca repede pana se dizolva toate cocoloasele, se rasfira pe fundul castronului si se lasa la racit . 
  3. Drojdia, frecata cu 1 lingurita de zahar tos, se pune peste faina oparita dar numai atunci cand este aproape rece. 
  4. Maiaua se lasa la crescut, aproape de sursa de caldura, 15 minute . 
  5. Galbenusurile, zaharul, laptele batut, restul de lapte dulce, untul topit dar rece, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat se pun in blender si se amesteca bine. 
  6. Dupa ce maiaua a crescut, se rastoarna peste ea continutul din blender.
  7. Se amesteca, se pune inapoi in blender cateva minute ca se se omogenizeze si apoi se toarna peste faina cernuta de cateva ori. 
  8. Se amesteca bine si se framanta fie manual fie in masina de paine. 
  9. In masina de paine se pune pe framantat si se lasa 1 ora.
  10. Dupa care se scoate se amesteca stafidele.
  11. Se pun cei 50 ml de ulei si se mai impatura o data aluatul, prin bataie cu dosul palmei, pana incorporeaza tot uleiul si se mai lasa la crescut circa 15 minute.
  12. Aluatul se lucreaza pe blatul uns cu ulei, nu cu faina si de regula eu fac cozonacul impletit, chiar daca e umplut, fac suluri mici si le impletesc in 3. 
  13. Tava o tapetez cu hirtie, pun cozonacul, il ung cu ou si il las la crescut 30 minute pe aragaz (sub tavi pun prosoape, ca sa tina de cald si la baza) cu cuptorul la maximum si usa cuptorului deschisa. 
  14. Nu deschid usa cuptorului 25 minute, dupa asta il mai ung cu ou o data, acum presar si zahar brun a si il las in total 60 minute la copt . 
  15. Dupa ce l-am scos, il infasor in prosoape groase in bucatarie si il las la cald, pana ce se raceste .
  16. Daca sunt inalti cozonacii, atunci ii asezam pe o parte, ca sa nu se turteasca .
Anul trecut a fost un an deosebit pentru mine, la Pasti am facut 16 cozonaci si



Pentru a putea comenta la reteta "Cozonac moldo-ardelenesc" trebuie sa fii membru.

Intra in cont sau inregistreaza-te pentru a putea comenta aceasta reteta.

Nu exista comentarii pentru reteta "Cozonac moldo-ardelenesc". Adauga-l tu pe primul...


Alte retete recomandate din categoria Dulciuri