Dictionar cu termeni gastronomici

Citrice

Nume generic pentru fructele plantelor citrice (lamai, portocale, ...

Citron

Corsica este producatorul principal al acestui fruct. Coaja este groasa, ...

Ciulama

Mancare de regula cu carne, preparata cu sos alb, gros, de faina. Se poat ...

Ciuperci shiitake

Sunt ciuperci orginare din Japonia si Corea. Palaria are culoarea ...

Civet

Este o tocana de vanat cu arpagic.

Clapon

Este un cocos castrat, considerat un deliciu culinar mai ales in Bucovina.

Clatita

Foaie dintr-un anumit aluat, prajita in tigaie si umpluta cu dulceata, ...

Clementina

Este un hibrid al mandarinei cu portocala amara. Coaja se curata usor, ...

Club sandwich

Un sandvis din doua bucati, fiecare constand din trei felii de paine, ...

Coacaza

Fruct in forma de bobite rosii cu gust acrisor, pomusoara.

Coca

Pasta obtinuta prin amestecarea fainei cu apa, uneori si cu diferite ...

Cocktail

O bautura care combina un alcool (bourbon, gin, rom, scotch sau vodka) ...

Cognac

Din zona orasului Cognac din vestul Frantei, aceasta bautura puternica ...

Cola

Un fel de paine, de obicei in forma de inel, impletita din mai multe ...

Colac

Un fel de paine, de obicei in forma de inel, impletita din mai multe ...

Colbert

Denumit dupa primul ministru al regelul Louis XIV, acest sos combina aspi ...

Colby

O branza moderata ca aroma, din lapte integral, cu textura de branza ...

Coleslaw

Termen provenit din germana (koolsla), care desemneaza salata de varza ...

Coltunasi

Preparat culinar din aluat, taiat Ón patrate mici, care se umplu cu ...

Compot

Produs alimentar preparat din fructe, proaspete sau uscate, fierte in ...

Comte

Este un tip de branza produsa inca din timpul lui Carol cel Mare, din ...

Condiment

Nume dat unor substante (picante) de origine minerala, vegetala, animala ...

Condimentare

A da gust bucatelor prin adaugare de condimente, a pune condimente in ...

Coniac

Bautura alcoolica tare, obtinuta prin distilarea anumitor sorturi de vin ...

Conopida

Planta erbacee legumicola din familia cruciferelor, cu frunzele ...

Conservare

A pastra nealterat un aliment datorita unui anumit tratament; a pastra ...

Consome

Bulion de carne si zarzavat, dublu concentrat si limpezit. O supa de ...

Copan

Sold, coapsa de pasare sau de miel.

Coq au vin

Termen frantuzesc, desemnand carne de cocos in sos de vin. Aceasta ...

Cordial

Este un concentrat din fructe, foarte dulce, care nu contine alcool si ...

Cordon bleu

Fel de mancare pregatit din doua bucati de piept de pui, separate de o ...

Coriandru

Planta erbacee anuala din familia umbeliferelor, cu flori albe sau roz, c ...

Costita

Produs de mezelarie din carne de porc din regiunea mijlocie a coastelor, ...

Cotechino

O specialitate a mai multor provincii din Italia, este un carnat de porc ...

Cotija

Numita dupa orasul mexican Cotija de la Paz din statul Michoacan, este un ...

Cotlet

Coasta de porc, vitel, berbec, impreuna cu bucata corespunzatoare de carn ...

Cottage cheese

Este o branza obtinuta artizanal sau industrial, are o textura moale si s ...

Coulis

Coulis este un sos gros preparat din piureu de fructe sau legume, trecut ...

Crab

Nume dat unor crustacee decapode cu abdomenul foarte scurt, care traiesc ...

Crema

Preparat culinar de consistenaa unei paste, obtinut din lapte, oua si ...

Crema custard

Este o crema pe baza de oua, lapte, zahar si arome care se prepara la cal ...

Crema de legume

Preparat culinar de consistenta unei paste, obtinut prin pasarea legumelo ...

Creme brulee

Traducerea literala a acestui desert este crema arsa. Este vorba despre ...

Creme caramel

Cunoscut in Franta ca creme renversee, desertul creme caramel este o crem ...

Creme fraiche

Este o smantana proaspata, usor fermentata, contine 39% grasime, are un ...