Condimente

BUSUIOC THAILANDEZ
Busuiocul thailandez are o aroma dulceag-piperata, cu note pronuntate de anason; gustul aminteste de anason si de lemn dulce. Gustul sau este mai puternic decat al multor varietati de busuioc.
Categoria: Condimente
BUSUIOC LAMAIOS
Este asemanator busuiocului mediteranean, dar aroma sa are in plus o nuanta citrica. Gustul este usor camforat si lamaios. Busuiocul lamaios este originar din Africa ecuatoriala.
Categoria: Condimente
BUSUIOC INDIAN
Aroma sa este deosebita de cea a celorlalte varietati de busuioc, chiar si de cea a rudei sale apropiate, busuiocul thailandez, care este numit uneori si el busuioc sfant. Gustul busuiocului indian este picant si putin astringent, asemanator cu cel al cuisoarelor.
Categoria: Condimente
BUSUIOC
Frunzele proaspete de busuioc au o aroma puternica si caracteristica, ce nu se poate compara cu a altui condiment, desi se regaseste, foarte vag, in aroma ienibaharului. Pe langa tipul de busuioc mediteraneean, cunoscut europenilor, mai exista o serie intreaga de alte varietati, multe dintre ele hibrizi, cu diferite arome.
Categoria: Condimente
BOLDO
Aromatic (aduce cu camforul si scortisoara) si usor amar. Cand frunzele de boldo sunt zdrobite, mirosul lor devine foarte dezagreabil.
Categoria: Condimente
BOIA
Dulce si aromat. Unele varietati nu sunt deloc iuti, altele sunt foarte iuti. Boiaua de ardei (Paprika) este o pudra fina, obtinuta prin pisarea anumitor varietati de ardei (Capsicum annuum). Acestia pot fi mici si rotunzi (din Spania si Maroc), sau ascutiti, in forma de con (din Ungaria si California). Sunt mai mari si mai putin iuti decat ardeii iuti obisnuiti. Boiaua se produce din ardei copti pana se rumenesc, numiti uneori ...
Categoria: Condimente
ASAFOETIDA
Asafoetida este o guma rasinoasa, de culoare alb-gri cand este proaspata; se ingalbeneste odata cu trecerea timpului trecand spre nuante de rosu si maro. Este vanduta in bucati sau, mai adesea, sub forma de pudra, uneori granulata sau cristalina. Are un miros foarte puternic, respingator, asemanatoe cu cel al usturoiului alterat. Mirosul dispare insa la gatit. Gustul, ca atare, este foarte neplacut, ca cel de usturoi alterat. Daca est ...
Categoria: Condimente
ARPAGIC CHINEZESC
Planta este o incrucisare intre usturoi si arpagicul obisnuit. Este perena si creste pana la 50 cm inaltime, un pic mai mare decat arpagicul (allium schoenoprasum) obisnuit. Este inrudita, din punct de vedere botanic, cu usturoiul si arpagicul; rude mai indepartate sunt ceapa, prazul si leurda.
Categoria: Condimente
ARPAGIC
Arpagicul este o planta cu miros de ceapa, dar mai bland si mai fin. Arpagicul creste pana la o inaltime de 30 cm. Spre deosebire de ceapa, nu formeaza sub pamant bulbi mari. Doar frunzele sunt sursa aromei de ceapa.
Categoria: Condimente
ARDEI IUTE
Ardeiul iute este o tufa ce alterneaza frunzele ovale cu cele in forma de lance; poate atinge inaltimi de peste 1 m. Florile sunt albe, iar fructul are forma ovala, sau elipsoida, cu varful ascutit. Fructul de ardei iute este rosu la maturitate si extrem de iute; de obicei,ardeii mai mici sunt mai iuti, iar semintele si vinisoarele interioare sunt mai iuti decat coaja.
Categoria: Condimente