Condimentul Huacatay

Foto - Huacatay
Huacatay
Nume engleza: Huacatay, Mexican marigold, Peruvian black mint

Alte nume: Menta neagra peruviana

Partea folosita: Frunzele in special, dar si tulpinile si florile.

Familia de plante: Asteraceae (familia florii-soarelui), subfamilia Asteroidae.

Descrierea plantei si cultivare: Huacatay este o planta anuala care atinge inaltimi de 1-2 m. Frunzele sunt verzi, usor lucioase si penate. Sub suprafata lor exista un numar mare de mici glande multicelulare, de culoare portocalie, care secreta, atunci cand sunt rupte, o aroma asemanatoare cu cea a lemnului dulce. Florile sunt de culoare galbena-portocalie, aranjate in inflorescente numarand 10-15 flori.
Huacatay creste foarte rapid, direct din seminte si se simte cel mai bine in locurile insorite.
Recoltarea sa se face de obicei manual, taindu-se planta la nivelul solului. Tulpinile sunt stranse in legaturi si atarnate in aer liber, in plin soare, ca sa se usuce.

Descrierea condimentului: Huacatay, sau menta neagra peruviana, este foarte aromat, gustul sau avand note de citrice si de eucalipt, cu o usoara nuanta amaruie. Este aproape imposibil de gasit sub forma de frunze proaspete in afara Americii de Sud, dar in SUA si Europa Occidentala este vandut sub forma de pasta, iar popularitatea sa este in crestere.
Huacatay are un gust foarte specific si nu exista substituent pentru el. Amestecul de frunze de menta si boabe de coriandru este cea mai apropiata combinatie cunoscuta.

Pregatire si depozitare: Planta se foloseste cel mai adesea proaspata, sau sub forma unei paste (se zdrobesc frunzele de huacatay intr-un mojar si apoi sunt amestecate cu ulei, branza, seminte de pin etc.).

Origine: Huacatay este o planta nativa din regiunile montane si de campie temperate din sudul Americii de Sud, din tari ca Argentina, Chile, Bolivia, Paraguay si Peru. Planta se adapteaza insa usor la o multitudine de soluri, fapt care a facut sa fie aclimatizata in secolul XX cam peste tot, din Europa pana in Australia.

Etimologie: Termenul “tagetes” provine de la zeul etrusc Tages, despre care se spune ca a aparut din pamant. “Minuta” inseamna “foarte mic”.
Huacatay este numele dat de indigeni si provine din limba quechua. In celelalte regiuni din care provine apelatiile difera: chinchilla, chiquilla, chilca, zuico, suico.
Fiind intrata in circuitul comercial mondial de putin timp, neavand deci traditie pe noile piete, ea a fost preluata exact sub denumirea originala provenita din limba quechua.

Utilizari culinare: In America de Sud huacatay este folosit ca aromatizant pentru bauturi, ca ceai si ca mirodenie, inca din perioada pre-columbiana. Chile si Argentina sunt tarile in care planta este folosita mai ales la aromatizarea orezului, bauturilor alcoolice si racoritoare, budincilor, sosurilor si a tocanelor. In Chile, in regiunile nordice, este atat de pretuita incat satenii isi fac provizii peste iarna.
Florile de culoare galbena-portocalie se folosesc in acelasi mod ca petalele de galbenea, pentru a da culoare salatelor, prajiturilor, lactatelor etc.

Pentru a putea comenta la articolul "Huacatay" trebuie sa fii membru.

Intra in cont sau inregistreaza-te pentru a putea comenta aceasta reteta.


Nu exista comentarii pentru articolul "Huacatay". Adauga-l tu pe primul...


Alte articole recomandate din categoria Condimente