Condimentul GRASITA DE IARNA

Foto - GRASITA DE IARNA
GRASITA DE IARNA
Nume engleza: Claytonia, Winter purslane, Miner's lettuce, Indian lettuce

Alte nume: Salata minerului

Partea folosita:
Frunzele, tulpinile tinere si florile.

Familia de plante:
Portulacaceae (familia grasitei).

Descrierea plantei si cultivare: Este o planta taratoare ce creste pana la maximum 40 de cm lungime. Frunzele au 3-4 cm lungime, cu un petiol lung. Florile sunt mici, albe sau roz; au cinci petale de 3-6 mm lungime.
De obicei planta prefera solurile umede; apare adesea in locurile insorite, dupa cate o ploaie puternica.
Planta rezista bine iarna, cu exceptia cazurilor in care gerul este naprasnic. Se inmulteste foarte usor prin seminte. Semintele sadite primavara vor produce plante vara; cele sadite vara produc plante ce apar iarna.

Descrierea condimentului: Grasita nu are aroma. Gustul este de verdeata proaspata, asemanator cu cel al spanacului.

Pregatire si depozitare: Planta are cel mai bun gust cand este mancata imediat dupa ce este culeasa. Gratita de iarna in stare proaspata se poate pastra 1-2 zile in pungi de plastic, in frigider.

Origine: Grasita de iarna provine de pe coastele muntoase din vestul Americii de Nord, din sudul Alaskai si centrul Columbiei Britanice, pana in America Centrala. A fost naturalizata si in Europa de vest, unde a fost introdusa in anul 1749.
Termenul “de iarna” se refera la faptul ca planta era un adaus pretios la salatele sarace care se puteau prepara pe timp de iarna. Pentru termenul “grasita” vezi GRASITA.
In celelalte limbi europene importante, este denumita, ca si in limba noastra, adaugand precizarea “de iarna” la numele grasitei.

Etimologie: Termenul “Claytonia” provine de la biologul John Calyton, care si-a desfasurat activitatea in secolul al XVII-lea. “Perfoliata” provine din “perfoliatum” (strapuns) si se refera la frunzele plantei perforate de tulpina.
Denumirea “salata minerului” provine din timpul celebrei goane dupa aur din California, cand minerii mancau planta pentru a scapa de scorbut. Ca si grasita (cu care, de altfel, nu este inrudita), grasita de iarna este bogata in vitamina C.

Utilizari culinare: Grasita de iarna, numita si “salata minerului”, este o planta din care se prepara excelente salate de iarna. Frunzele, tulpinile tinere si florile sunt excelente pentru salate, mai ales iarna, cand alte verdeturi nu se gasesc.
Frunzele si tulpinile pot fi si gatite, singure sau combinate cu alte verdeturi, prin procedeul stir-fry, cu putin sos de stridii. Merge foarte bine cu macris, creson, nasturel, urda-vacii, hasmatuchi, ruccola (voinicica), menta etc.

Pentru a putea comenta la articolul "GRASITA DE IARNA" trebuie sa fii membru.

Intra in cont sau inregistreaza-te pentru a putea comenta aceasta reteta.


Nu exista comentarii pentru articolul "GRASITA DE IARNA". Adauga-l tu pe primul...


Alte articole recomandate din categoria Condimente