Condimente

Huacatay
Huacatay, sau menta neagra peruviana, este foarte aromat, gustul sau avand note de citrice si de eucalipt, cu o usoara nuanta amaruie. Este aproape imposibil de gasit sub forma de frunze proaspete in afara Americii de Sud, dar in SUA si Europa Occidentala este vandut sub forma de pasta, iar popularitatea sa este in crestere.
Categoria: Condimente
Hrean
Radacina de hrean intacta nu este prea aromata, dar taiata, tocata si, in special, data prin razatoare, are un miros foarte puternic, iute si lacrimogen. Mirosul nu este totusi stabil, el pierzandu-se dupa 10-20 de minute.
Categoria: Condimente
 HASMATUCHI
Aroma frunzelor de hasmatuchi este dulce si foarte aromata, gustul fiind undeva intre patrunjel si anason. Se aseamana la aroma cu iarba de smirna. Frunzele de hasmatuchi trebuie taiate de pe tulpini cu o foarfeca si utilizate proaspete. Isi pierd repede aroma si este indicat sa se adauge in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie servita. Frunzele tocate marunt asezoneaza mancarurile pe baza de carne de pui, peste, legume, branza, ...
Categoria: Condimente
HASMA
Hasmele sunt mici si cresc in manunchiuri cu pana la cinci bulbi.. In stare proaspata hasma este picanta, iute si lacrimogena. Gustul este asemanator cepei, ceva mai slab, dar are si o nuanta de usturoi. Prin preparare gustul devine amar. Aroma este un amestec de arome ceapa si usturoi, dar atenuate.
Categoria: Condimente
GRAUNTELE PARADISULUI
Grauntele paradisului sunt de fapt semintele de culoare cafenie-roscata, asemanatoare cu cele de cardamom. Mirosul este puternic si iute, iar gustul este piperat, pregnant, mai puternic decat cel al ghimbirului si cardamomului.
Categoria: Condimente
GRASITA DE IARNA
Grasita nu are aroma. Gustul este de verdeata proaspata, asemanator cu cel al spanacului. Este o planta taratoare ce creste pana la maximum 40 de cm lungime. Frunzele au 3-4 cm lungime, cu un petiol lung. Florile sunt mici, albe sau roz; au cinci petale de 3-6 mm lungime. De obicei planta prefera solurile umede; apare adesea in locurile insorite, dupa cate o ploaie puternica.
Categoria: Condimente
GRASITA
Grasita nu are aroma; frunzele carnoase au un gust racoritor, putin picant si astringent (un pic citric) si o textura in acelasi timp crocanta si suculenta. Pregatire si depozitare : Grasita proaspata se poate pastra 2-3 zile in pungi de plastic, in frigider.
Categoria: Condimente
GHIMBIR
Aroma este racoritoare, asemanatoare cu cea a citricelor. Gustul este puternic si iute. Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme
Categoria: Condimente
GALANGAL MIC
Rizomul de galangal mic este bulbos, asemanator ghimbirului. Aroma este racoritoare, asemanatoare cu cea a citricelor. Gustul este puternic si iute, mai puternic decat cel al galangalului mare, un pic mai dulce, cu o nuanta de scortisoara. Pregatire si depozitare : In bucataria asiatica galangalul mic este utilizat aproape exclusiv proaspat, feliat, tocat sau zdrobit.
Categoria: Condimente
FISTIC
Fructul este o drupă ce conţine o sămânţă lunguiaţă, care reprezintă partea comestibilă. Seminţele sunt socotite nuci din punct de vedere culinar (ca si seminţele de pin), nu si din punct de vedere botanic. Fructul are o coaja puternica si tare, iar samanta are o coaja subtuire, de culoare violeta, cu carne verde si cu un gust specific.
Categoria: Condimente